Olej z pestek dyni – właściwości, zastosowanie

W kuchniach Polaków, oprócz popularnego i uniwersalnego oleju rzepakowego, coraz chętniej goszczą inne drogocenne oleje. Świadomość na ich temat jest większa, więc znacznie częściej są składnikiem wielu dań. Oleje oprócz wielu prozdrowotnych właściwości, dodają niepowtarzalnego smaku przyrządzanym potrawom. Potrafią odmienić każdą, nawet najprostszą sałatkę. Na podium olejów wyróżniających się rewelacyjnym smakiem, idącym w parze z pozytywnym wpływem na nasze zdrowie jest olej z pestek dyni. Dlaczego warto używać go w kuchni i w jaki sposób go łączyć z potrawami? Czy oprócz wpływu na zdrowie, może pomóc zadbać również o nasz wygląd? Poznaj wszystkie właściwości oleju z pestek dyni!

Jak pozyskuje się olej z pestek dyni?

Olej dyniowy coraz częściej gości w naszych kuchniach i słusznie! Oprócz walorów smakowych dostarcza organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one obowiązkowe do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Oprócz korzystnego wpływu na nasz organizm od wewnątrz przyczynia się również do poprawy urody oraz stanu włosów. Olej z pestek dyni pochodzi z Austrii oraz z Ameryki Północnej i Południowej. To tam odnotowuje się największe uprawy dyni.

Dynia jest znana każdemu, ponieważ swoim smakiem pozwala na przygotowanie zarówno dań na słodko, jak i wytrawnych. Kto z nas w okresie jesiennym nie lubi ogrzać się smaczną zupą dyniową? Zazwyczaj pestki, które znajdują się wewnątrz dyni, są przez nas wyrzucane. To właśnie z pestek, czyli produktu ubocznego, pozyskuje się olej dyniowy. Olej dyniowy tłoczony jest na zimno, co pozwala mu zachować maksymalną ilość witamin i składników odżywczych. W buteleczce z olejem, która powinna być koloru ciemnego, na dnie możemy zauważyć charakterystyczny osad. Jest to zjawisko całkowicie normalne i prawidłowe.

Właściwości oleju z pestek dyni

Źródło: Pixabay.com

Olej z pestek dyni zimnotłoczony oprócz lekko orzechowego smaku, cechuje się tym, że działa korzystnie na nasze zdrowie. Posiada bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na poprawną pracę serca i układu krwionośnego. Przyczyniają się również do obniżenia stężenia trójglicerydów i cholesterolu oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Szczególnie polecany jest mężczyznom borykającym się z problemami dotyczącymi prostaty oraz zapalenia dróg moczowych.

Stosując go profilaktycznie, w znaczący sposób zmniejsza się ryzyko pojawienia się kłopotów dotyczących gruczołu krokowego u mężczyzn. Ponadto, reguluje przemianę materii i wykazuje pozytywne działanie na układ hormonalny. Jest zatem również rekomendowany dla osób na dietach redukcyjnych.

W pestkach dyni i oleju z dyni zimnotłoczonym znajduje się szereg witamin wpływających korzystnie na cały organizm. Przede wszystkim, olej dyniowy zawiera witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za działanie układu krwionośnego człowieka. Znajdują się w nim również witaminy A, C i E. Nie brakuje z nim również magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu, cynku i fluoru.

Olej z pestek dyni może być stosowany tylko na zimno! Nie należy na nim smażyć, ponieważ jego temperatura dymienia jest nie wyższa niż 20 stopni. Podczas podgrzewania traci on swoje wszystkie właściwości oraz dobrą jakość.

Olej z pestek dyni na pasożyty

Istnieje wiele badań, które potwierdzają korzystny wpływ oleju dyniowego na pasożyty w organizmie. Posiada on bowiem alkaloidy, które mają umiejętność uszkadzania układów nerwowych pasożytów. Działają zatem na owsiki, tasiemca czy glistę ludzką. Mają wpływ na przyspieszenie procesu pozbycia się intruzów z naszego organizmu, tym samym usuwając inne toksyczne związki. Olej ten jest bezpieczniejszy od gotowych leków wspomagających walkę z pasożytami, gdyż nie podrażnia błony śluzowej żołądka. Najlepszą metodą stosowania oleju w celu pozbycia się pasożytów, jest wypicie dwóch łyżeczek oleju, a następnie po upływie godziny spożycie środka przeczyszczającego, by wydalić niechciane pasożyty.

Olej z pestek dyni a dieta

Olej z pestek dyni, jak wszystkie oleje posiada sporą ilość kalorii. W 100 gramach produktu znajduje się ich prawie 900. Odznacza się ciekawym profilem tłuszczowym, ponieważ zawiera 18% tłuszczów nasyconych, 33% jednonienasyconych i 47% wielonienasyconych. Olej ten, z resztą jak każdy inny, powinien być stosowany z rozwagą, ponieważ dostarcza sporą ilość kalorii.

Należy jednak pamiętać, że te kalorie, w przeciwieństwie do dostarczanych ze słodyczy, pozytywnie wpływają na naszą dietę i organizm. Optymalną ilością są dwie łyżeczki dodane do sałatki lub surówki, które dostarczą około 180 kalorii. Olej tłoczony na zimno, dawkowany w rozsądnej ilości pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, więc znajdzie zastosowanie również w diecie przy cukrzycy.

Dla kogo polecany jest olej z pestek dyni, dawkowanie

Olej z pestek dyni zimnotłoczony znajdzie zastosowanie w każdej diecie, zarówno redukcyjnej, jak i prozdrowotnej. Dzięki charakterystycznemu smakowi urozmaici wiele dobrze znanych dań. Może być stosowany jako dodatek lub spożywany samodzielnie. W przypadku osób dorosłych maksymalną dawką polecaną dla zdrowia są trzy łyżeczki spożywane wraz z posiłkiem lub solo. W przypadku dzieci ilość ta musi być mniejsza i wynosi jedną łyżeczkę. Ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie, optymalne jest stosowanie różnych olejów w swoich posiłkach.

Nie należy ograniczać się do jednego oleju, ponieważ każdy ma inne właściwości i witaminy w swoim składzie. Nie mówiąc o zupełnie różnym smaku. Pamiętajmy – nie bójmy się swojej ulubionej sałatki ze świeżych warzyw polać innym olejem niż sprawdzona oliwa z oliwek.

Zastosowanie oleju z pestek dyni

Olej dyniowy, oprócz korzystnego wpływu na nasz organizm, może być stosowany w pielęgnacji skóry oraz włosów. Stosowanie oleju z pestek dyni pozwala szybciej pozbyć się pasożytów z organizmu. Wykazuje również pozytywne działanie na problemy z przerostem prostaty i gruczołem krokowym. Fitosterole obecne w oleju dyniowym wspierają redukcję „złego cholesterolu LDL”, ponieważ powodują wchłanianie go w mniejszej ilości. U dzieci wykazuje pozytywny wpływ na zaburzenia trawienia. Jest również skutecznym środkiem w walce z bolącym gardłem oraz katarem. W kuchni sprawdza się głównie w daniach wytrawnych, jako dodatek do sałatek lub makaronów. Należy jednak pamiętać, że można go wykorzystać również do przygotowywania deserów, bo dobrze komponuje się ze słodkimi smakami.

Gdzie kupić dobry olej z pestek dyni bio?

Aby olej cechował się maksymalną ilością pożądanych składników odżywczych, musi zostać nabyty w sprawdzonym miejscu. Należy pamiętać, że dobrej jakości olej dyniowy nie należy do najtańszych na rynku. Zimnotłoczony olej z pestek dyni bio w pojemności 500 ml to koszt prawie 50 zł.

Oczywiście, cena zależy od miejsca, w którym olej kupujemy. Na ogół internetowe sklepy bio posiadają korzystniejsze ceny od sklepów stacjonarnych. Olej musi być zamknięty w buteleczce ciemnego koloru, co uniemożliwia dostawanie się promieni słonecznych oraz światła do środka. Minimalizuje to ryzyko popsucia się oleju, które skutkuje obniżeniem wartości odżywczych oleju bio.

Wykorzystanie oleju z pestek dyni w kuchni

Olej z dyni
Źródło: Freepik.com

Olej z pestek dyni bio znajduje szerokie zastosowanie podczas przygotowywania posiłków. Jak już zostało wspomniane, na oleju dyniowym kategorycznie nie wolno smażyć. Posiada on bardzo niską temperaturę dymienia wynoszącą nie więcej niż 20 stopni Celsjusza. Z tego powodu, może stanowić uzupełnienie przyrządzonej już sałatki, surówki lub dodatek do dania głównego. Świeże warzywa polane olejem dyniowym nabierają nowego charakteru i smakują znacznie inaczej niż warzywa pokropione oliwą.

Z jakimi potrawami najlepiej komponuje się olej dyniowy?

Olej dyniowy mający lekko zieloną barwę to doskonały element do przystawek, sałatek i dań głównych. Dobrze smakuje z sałatkami na bazie ziemniaków, fasoli lub świeżych warzyw takich jak sałata i pomidory. Idealnie nadaje się jako składnik dipów i sosów. To doskonały komponent wielu makaronów bazujących na prostych składnikach takich jak czosnek i natka pietruszki. Z powodzeniem olej dyniowy bio może być użyty do przyrządzenia pesto, którym możemy posmarować grzanki. Jest to nierozłączny element w daniach jesiennych, w których wykorzystywana jest świeża dynia, np. jako dekoracja zupy krem.

Olejek z pestek dyni w kosmetyce

Olejek z pestek dyni bio znajduje swoje zastosowanie również w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała. Ma właściwości, które pomagają w walce z suchością skóry. Nawilża suchą skórę poprzez zawartość kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego.

Rekomendowany jest w pielęgnacji skóry dojrzałej, z widocznymi zmarszczkami mimicznymi. Uelastycznia skórę i wpływa na niwelowanie oznak starzenia. Pomocny jest również w niwelowaniu suchej skóry na piętach, łokciach czy dłoniach. Rewelacyjnie zmniejsza rozstępy, więc z powodzeniem może być nim smarowana skóra kobiet ciężarnych. Można go wykorzystać jako oliwkę do masażu skóry, co przyczyni się do walki z cellulitem na ciele. Naturalny olej z pestek dyni bio działa lepiej niż niejeden drogi kosmetyk pielęgnacyjny, więc warto go posiadać w swojej kuchni i kosmetyczce.

Olejek z pestek dyni na włosy

Olejek z dyni oprócz zastosowania na ciało może być wmasowywany we włosy. Dzięki stosowaniu go na włosy odzyskają one swój naturalny blask, który został utracony przez działanie wysoką temperaturą i farbami chemicznymi. Wykorzystywanie oleju z dyni na końcówki włosów zapobiega ich rozdwajaniu i kruszeniu.

Jako jeden z nielicznych olejów nie obciąża znacząco włosów, nie powodując nadmiernego obciążania i przetłuszczania. Aby olej skutecznie działał na włosy, należy olejować nim włosy przed ich myciem. Maksymalne korzyści z jego stosowania zaobserwujemy, gdy na włosy pokryte produktem nawilżającym, na przykład kwasem hialuronowym lub wodą z cukrem nałożymy niewielką ilość oleju dyniowego. Optymalnym czasem olejowania jest godzina. Następnie olej należy spłukać wodą, po czym na włosy nanieść odżywkę. Pozostawiamy ją na około 15 minut. Po tym czasie powinno się spłukać odżywkę oraz nanieść na skalp szampon. Piana powstała podczas mycia włosów pozwoli na pozbycie się reszty oleju, pozostałego na pasmach. Tak umyte włosy to gwarancja pięknego blasku i dawki nawilżenia, która poprawia kondycję i stan włosów.

One thought on “Olej z pestek dyni – właściwości, zastosowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close