Olejek rycynowy na paznokcie i nie tylko! Poznaj właściwości i zastosowanie olejku rycynowego

W ciągu ostatnich lat mocno zauważalne stało się wykorzystywanie w medycynie leków naturalnych. Wszelkiego rodzaju oleje i olejki wracają do łask a ich stosowanie, staje się coraz bardziej popularne. Olejek rycynowy stał się również jednym z nich.

Olej rycynowy — pozyskiwanie

Pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego. Do celów leczniczych jest tłoczony na zimno, aby zachować swoje najważniejsze właściwości. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych olejów, używanych zarówno w celach zdrowotnych, jak i kosmetycznych.

Owoce z których tworzy się olej rycynowy
Źródło: Pixabay.com

Jego siła tkwi w bogactwie witamin, szczególnie A, E oraz kwasów omega, które działają zarówno regenerująco, wspomagająco, jak i leczniczo. Zastosowanie olejku rycynowego jest bardzo duże. Można go znaleźć w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a nawet spożywczym. Wchodzi w skład wielu produktów takich jak mydła, farby czy perfumy. Olejek ten kosztuje niewiele, ale bogactwo występujących w nim składników może korzystnie wpłynąć między innymi na paznokcie, włosy, problemy trawienne czy widoczność blizn.

Olejek rycynowy — właściwości lecznicze

  1. Zaparcia – olejek rycynowy posiada działanie podrażniające błonę śluzową jelita, dzięki czemu wspomaga perystaltykę jelit i działa przeczyszczająco. Może być on również stosowany przy wszelkiego rodzaju zatruciach pokarmowych oraz niestrawnościach. Wystarczy przyjąć 1-2 łyżki stołowe olejku na czczo, a efekty będą zauważalne już po niedługim czasie od zastosowania takiej kuracji. Należy jednak dokładnie obserwować, czy po zażyciu olejku nie występują inne objawy niepożądane lub te które były, nie nasilają się.
  2. Bóle głowy, mięśni oraz stawów – olejek rycynowy ma również szerokie zastosowanie w leczeniu zewnętrznym, przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach bólowych. Najlepszą metodą wykorzystania go w ten sposób, jest wykonywanie okładów z podgrzanej gazy bądź ręcznika, nasączonego olejkiem rycynowym. Takie kompresy należy przykładać na bolące miejsca, aż do chwili ich wystygnięcia. Można je stosować cyklicznie, przez kilka dni, co parę godzin, aż do ustąpienia wszelkich dolegliwości. Podczas bólów głowy, należy nanieść kilka kropli olejku na dłonie i masować skronie oraz czoło.
  3. Właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze — olejek rycynowy może okazać się bardzo pomocny w przypadku problemu, z którym zmaga się wiele osób, jakim jest łupież oraz atopowe zapalenie skóry. Olejek doskonale chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem, rogowaceniem oraz infekcjami. Kuracja w tym przypadku polega na olejowaniu, dotkniętych chorobą miejsc na skórze.

Zastosowanie olejku rycynowego w kosmetologii — paznokcie i nie tylko

  1. Rzęsy oraz brwi – zastosowanie olejku rycynowego bezpośrednio na cebulki rzęs i brwi, pobudza je do wzrostu, pogrubia włoski, a także zmniejsza ich wypadanie. Przy systematycznym stosowaniu może także spowodować przyciemnienie włosków.
  2. Włosy i skóra głowy – pielęgnacyjne właściwości olejku rycynowego, doskonale wpływają na strukturę włosów. Stają się one lśniące, gęste, miękkie i bardziej odporne na wypadanie. Zawarta w olejku rycyna, zamyka łuski włosa, dzięki czemu zmniejsza się ich porowatość. Tym samym stają się zdrowsze, a końcówki włosów są bardziej odporne na rozdwajanie i wykruszanie się. Olejek rycynowy, sam w sobie jest dość tłusty i ciężki. Zatem dobrym pomysłem jest dodanie go do ulubionej maski lub odżywki do włosów i w takiej postaci nałożenie na całą długość włosów, skupiając się na końcówkach, które są szczególnie narażone na zniszczenia. Nacieranie skóry głowy olejkiem rycynowym, również ma swoich zwolenników, gdyż masaż przy użyciu olejku wspomaga wzrost włosów, a także pojawienie się nowych włosów tzw. babyhair.
  3. Twarz – w ostatnim czasie bardzo modna stała się metoda oczyszczania twarzy tzw. Oil Cleaning Metod. Polega na „myciu” bądź przecieraniu twarzy olejem. W zależności od rodzaju cery należy dodać odpowiedni olej w proporcji 1:9, czyli jedna łyżka olejku rycynowego i 9 łyżek oleju dobranego do cery i potrzeb. Do skóry normalnej olejek migdałowy, dla cery suchej najlepszy będzie olejek z pestek winogron, natomiast dla cery tłustej najlepiej sprawdzi się olejek jojoba. Powstałą miksturę nakładamy na twarz i okrężnymi ruchami wykonujemy masaż. Preparat można używać zarówno rano, jak i wieczorem do usuwania makijażu. Przy cerze trądzikowej, dobrym pomysłem jest wykonywanie tzw. parówek, po których nakładamy olejek i zostawiamy do wchłonięcia na całą noc.
  4. Skóra – silne właściwości nawilżające i natłuszczające, sprawdzą się przy stosowaniu olejku rycynowego do wszelkich zabiegów na skórę ciała. Nakładanie olejku na szczególnie suche i wrażliwe miejsca, takie jak pięty, łokcie czy kolana, pomoże je zregenerować i zniwelować ich pękanie. Ponadto olejek rycynowy nada się do łagodzenia podrażnień skóry po wszelkich podrażnieniach czy owrzodzeniach.
  5. Blizny i rozstępy – skład olejku rycynowego a w szczególności witamina E, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne, zapobiega uszkodzeniom skóry, eliminuje powstawanie nowych blizn, a także działa rozjaśniająco na te już powstałe. Dzięki zawartej w olejku rycynowym witaminie A skóra pobudzana jest do produkcji kolagenu, co wpływa pozytywnie na zmniejszenie widoczności wszelkich blizn i niepowstawanie rozstępów.
  6. Paznokcie i skórki – olejek rycynowy jest również doskonałym sposobem na regenerację płytki paznokcia oraz zmiękczenie skórek wokół nich. Jego regularne stosowanie, widocznie wzmocni i naprawi uszkodzenia paznokci.

Oto wskazówki na poprawne stosowanie olejku rycynowego na paznokcie i skórki:

Moczenie paznokci w olejku rycynowym

Lekko podgrzany olejek, jest bardziej płynny i lepiej wchłania się w paznokcie. Zabieg moczenia paznokci można wykonywać codziennie, a systematyczność tych zabiegów, pozwoli na szybsze zauważenie efektów.

Wcieranie olejku w skórki i płytkę paznokcia

Ten sposób można przyrównać do stosowania serum, które wcierane w płytkę paznokcia pomaga ją zregenerować i wzmocnić, a używane do skórek, zmiękcza je i pozwala na łatwiejsze ich usuwanie oraz przygotowanie paznokci do dalszych zabiegów.

Olejek rycynowy z dodatkiem naturalnych składników

Olej rycynowy w butelkach
Źródło: Pixabay.com

Do olejku rycynowego można dodać także kilka naturalnych składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Wystarczy zmieszać oliwę z oliwek razem z żółtkiem i wlać kilka kropli olejku rycynowego. Tak sporządzoną maseczkę nakładamy na całe dłonie, które wkładamy w bawełniane rękawiczki i pozostawiamy na całą noc. Kurację należy wykonywać nie częściej niż raz w tygodniu. To jednak w zupełności wystarczy, aby zapewnić sobie piękne, mocne, nabłyszczone paznokcie oraz nawilżoną i zregenerowaną skórę dłoni.

Przeciwwskazania do stosowania

Wewnętrzne

Zastosowanie olejku rycynowego wewnętrznie, w głównej mierze jako środka leczniczego, musi być zawsze nadzorowane. Nie każda osoba powinna go spożywać ani zażywać produktów, które go zawierają.

Do najważniejszych przeciwwskazań wewnętrznych należą:

  • niedrożność jelita,
  • stan zapalny okrężnicy, żołądka, dwunastnicy,
  • silne odwodnienie,
  • bóle brzucha o nieznanej przyczynie,
  • ciąża i karmienie piersią,
  • zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • zespół jelita drażliwego,
  • hemoroidy,
  • zapalenie jelita grubego.

Olejku rycynowego nie powinny także przyjmować dzieci poniżej dwunastego roku życia. U wielu z nich zaobserwowano nadwrażliwość na ten rodzaj oleju. Także osoby przyjmujące leki na arytmię oraz leki moczopędne, powinny zrezygnować z zażywania olejku rycynowego. Stosując olejek rycynowy, nie należy przekraczać zalecanej dawki, która jest zazwyczaj podana w ulotce, gdyż może to doprowadzić do wystąpienia kolki oraz silnej biegunki a tym samym do odwodnienia i utraty elektrolitów.

Zewnętrzne

Stosowanie olejku rycynowego zewnętrznie, także powinno być uważnie kontrolowane i jeżeli używanie olejku w kosmetyce, daje jakiekolwiek efekty niepożądane, należy od razu zaprzestać stosowania tego preparatu, w tej formie. Przed zastosowaniem olejku właśnie w taki sposób, dobrym pomysłem jest wykonanie tak zwanej, próby uczuleniowej. Polega ona na nałożeniu niewielkiej ilości produktu na fragment skóry i odczekaniu do 24 godzin. Jeśli po tym czasie nie wystąpią żadne efekty uboczne, w postaci alergii, wysypki czy świądu można zastosować olejek na większy obszar skóry.

Do głównych przeciwwskazań stosowania zewnętrznego należą:

  • uczulenie na składnik olejku, rycynę,
  • wykonywanie okładów podczas miesiączki,
  • ostry stan zapalny skóry,
  • trądzik z ostrym stanem zapalnym i ropnym,
  • stosowanie okładów na otwartych ranach.

Podsumowanie

Czy warto więc zainwestować w olejek rycynowy? Jak najbardziej tak! Ten niedrogi i ogólnie dostępny, ale jakże bogaty w wiele cennych składników naturalnych produkt, może okazać się zbawienny zarówno, gdy chcemy wykorzystać go jako kosmetyk, w domowym spa, ale również może okazać się pomocny przy wielu problemach zdrowotnych, które nie wymagają specjalistycznej pomocy medycznej.

Jego szerokie możliwości wykorzystywania wewnętrznego, jak i zewnętrznego oraz odpowiednio zastosowane wskazówki uzyskane od farmaceuty bądź profesjonalnej kosmetyczki, umożliwiają tanim nakładem finansowym, wykonywanie zabiegów wpływających korzystnie m.in. na regenerację płytki paznokcia, zagęszczenie brwi oraz rzęs, czy nawilżenie i wzmocnienie skóry głowy oraz włosów.

Jest również doskonałym preparatem do stosowania w kuracjach leczniczych, wspomagając funkcje trawienne układu pokarmowego. Należy jednak zawsze pamiętać, że bez względu na sposób jego wykorzystywania, trzeba zwrócić szczególną uwagę, czy nie wywołuje on jakichkolwiek niepożądanych skutków ubocznych podczas jego stosowania. Wszelkiego rodzaju podrażnienia na skórze, objawy alergiczne czy złe samopoczucie po zażyciu olejku doustnie, należy niezwłocznie skonsultować z lekarzem. Umiejętne i racjonalne korzystanie z dobrodziejstwa olejku rycynowego, może przynieść, pożądane efekty i rezultaty. Ten tani produkt, powinien na zawsze zagościć w naszych domowych apteczkach.

One thought on “Olejek rycynowy na paznokcie i nie tylko! Poznaj właściwości i zastosowanie olejku rycynowego

  1. Nawet nie wiedziałam, że olejek rycynowy można wykorzystać w pielęgnacji ciała 🙂 jakoś do tej pory kojarzył mi się z wykorzystaniem go w zaparciach oraz w zatruciach pokarmowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close